Kuchnia

healthy eating

Sałatka z pieczonym łososiem | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

250g fileta świeżego łososia bez skóry

1/2 owocu granatu

1 pomarańcza (opcjonalnie)

sałata rzymska lub mix sałat

kiełki rzodkiewki

1 łyżka sosu sojowego

pomidorki koktajlowe

płatki migdałów (opcjonalnie)

Na dressing:

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy

1 ząbek czosnku (utarty na drobnej tarce)

sól morska do smaku

2-3 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Usuń ości z łososia, natrzyj go sosem sojowym i skrop sokiem z pomarańczy. Zapiekaj pod grillem lub w termo obiegu ok. 15 minut. Po wystygnięciu podziel go na mniejsze kawałki.

Do słoika dodaj wszystkie składniki na dressing. Dokładnie zakręć i energicznie wymieszaj aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Możesz również przygotować dressing w miseczce. Posmakuj i dopraw.

Na dużym półmisku lub w salaterce umieść umyte liście sałaty rzymskiej, łososia, pomidorki i skrop wszystko dressingiem. Możesz również dodać kawałki pomarańczy.

Na koniec dodaj kiełki rzodkiewki, uprażone płatki migdałów i owoce granatu. Wymieszaj delikatnie i serwuj.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation