Kuchnia

healthy eating

Knedle ze śliwkami

Składniki na dwie porcje:
Twaróg półtłusty - 250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista - szklanka
Jajo - sztuka
Mleko - łyżka
Sól - pół łyżeczki
Śliwki węgierki - 10 dojrzałych sztuk

Sposób przygotowania:
Rozgniatamy twaróg na stolnicy, dodajemy jajo, mąkę, mleko i sól - zagniatamy ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta, na które nakładamy po jednej śliwce (bez pestki!) i zlepiamy w kulki.
Knedle wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 10 - 12 minut.
Możemy je podać z jogurtem naturalnym wymieszanym z miodem i cynamonem.

Przepis zainspirowany serowymi knedlami z truskawkami Karoli ;) : http://trojkolorowakuchnia.bloog.pl/id,331888116,title,Serowe-knedle-z-truskawkami,index.html

Wartość odżywcza porcji knedli ze śliwką:
Energia: 406 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 50 g
Błonnik pokarmowy: 7 g
Cholesterol: 129,4 mg

Knedle ze śliwką są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku;
Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation