Kuchnia

healthy eating

Kuchenne Łasuchowanie: Pierniczkowe pancakes z marchewką

Składniki (około 9 placków):
5 łyżek płatków owsianych (lub ewentualnie mąki)
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 średnia marchew
1 jajko (można użyć samego białka)
około 250 ml jogurtu lub wody (lub pół na pół)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki przyprawy korzennej
1/3 łyżeczki garam masala (opcjonalnie)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Słodzik do smaku
Orzechy, daktyle, rodzynki itp - opcjonalnie

Do podania polecam masło orzechowe, dżemy, jogurty, miód, orzechy, syropy itp.


Płatki owsiane mielimy na mąkę (możemy tez użyć gotowej mąki), mieszamy je ze wszystkimi przyprawami w proszku.
Do miski ścieramy marchew, dodajemy mąkę z przyprawami, otręby, siemię lniane, wodę/jogurt i dodatki, jeśli używamy. Dodajemy jajko (całe, samo białko lub samo ubite białko) i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Placuszki smażymy na gorącej patelni (z tłuszczem lub bez), każdy placek to 1 łyżka masy. Smażymy na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation