Kuchnia

healthy eating

FITBURGERY Z INDYKA I CUKINII

SKŁADNIKI6 SZTUK
400 g filetu indyka
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 cukinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
kilka kosteczek sera feta
sok z cytryny
mięta
DO PODANIA:
jogurt naturalny
sałata z winegretem

PRZYGOTOWANIE
Mięso indyka zmielić w maszynce/melakserze/rozdrabniaczu. Dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, kmin rzymski, suszone oregano i smażyć przez minutę.
Wlać drugą łyżkę oliwy i dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach. Smażyć przez ok. 2 - 3 minuty.
Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa, doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem. Wymieszać i uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ:
Kaszę wsypać do małego garnka, wlać 2/3 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, dodać łyżeczkę oliwy z suszonych pomidorów, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do miękkości.
Przełożyć do miski, dodać łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekane suszone pomidory, fetę, sól, pieprz, trochę soku z cytryny oraz posiekane liście mięty. Wszystko wymieszać.
Burgery podawać z sałatką z kaszy, z jogurtem naturalnym, opcjonalnie także z sałatą z winegretem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation