Kuchnia

healthy eating

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinii, bez mąki
Pyszne, czekoladowe ciasto z warzywem, lekkie i zwarte. Nie tak biszkoptowe jak cukiniowo- czekoladowe pancakes, bardziej przypomina murzynka.
Ma mniej tłuszczu, cukrów i nie ma wcale mąki- to wystarczający powód do upieczenia. Bardzo dobrze wpływa na skórę, paznokcie, włosy, a także na stres (zawiera dużo magnezu w jednym kawałku).

Składniki na jedną keksówkę
jeden banan
jedna cukinia
garść zmielonych pestek słonecznika lub migdałów
1 całe jajko i 1 białko
3-4 łyżki fruktozy lub słodzika lub ksylitolu
3-4 łyżki kakao
laska wanilii lub aromat waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki otrębów owsianych
łyżka oleju rzepakowego
KREM (opcjonalnie) 2 łyżki serka homo 0%, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka miodu płynnego
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Blendujemy banana z jednym jajkiem, drugie białko ubijamy na sztywną pianę. Garść słonecznika lub migdałów mielimy na mąkę w malakserze. Do masy bananowej dodajemy wszystkie mokre składniki oraz odsączony z nadmiaru wody mus cukiniowy, mieszamy i wsypujemy wszystkie suche produkty, a na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białka i ostrożnie łączymy wszystkie składniki. Masę przekładamy do wysmarowanej odrobiną oleju i wysypanej lnem mielonym lub otrębami blaszki. Pieczemy 20-30 minut aż do suchego patyczka.
Można ewentualnie wierzch posmarować kremem i wstawić do lodówki na godzinę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation