Kuchnia

pyszne ciasta i torty

Ciasto Kawowe

CIASTO :
7 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 masło roślinne
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dalej ucierając dodawać po 1 jajku i po 1 łyżce cukru. Ucierać na najwyższych obrotach miksera, aż masa zrobi się gładka, puszysta i cukier się rozpuści.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. Następnie dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej dalej ucierając na najwyższych obrotach miksera.
Formę ( u mnie 32x20) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (w moim gazowym piecyku piekło się około 70 minut).
Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.


KREM :
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
1 i 1/2 kostki masła roślinnego
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
Jajka ubijamy na gładką i puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem w wysokim garnku, następnie dodajemy całą masę jajeczną i miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut, wciąż gotując na średnim gazie (tzn. ustawić taki gaz aby masa nie kipiała). Gotową masę ostudzić.

Kawę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnej masy jajecznej, wciąż miksując na najwyższych obrotach miksera. Gdy krem jest gładki wlewamy strużką zimną kawę.


PONCZ:
1/2 szklanki likieru czekoladowego lub kawowego
1/2 szklanki wody
Do likieru dodajemy wodę i mieszamy.


DEKORACJA :
kawa cappuccino do dekoracji


W formie w której piekliśmy ciasto układamy blat ciasta, nasączamy 1/3 szklanki ponczu, wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, polewamy kolejną 1/3 szklanki ponczu, wykładamy pozostałą 1/2 kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Polewamy resztą ponczu i posypujemy (przesiewając przez sitko) kawą cappuccino.
Schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation