Kuchnia

jedzenie

Szakszuka z chorizo i fasolką | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

2 PORCJE
60 g kiełbaski chorizo (pikantna, paprykowa)
1 puszka obranych i pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)
5 łyżek odsączonej czerwonej fasoli z puszki
opcjonalnie papryka w proszku (słodka, pikantna, wędzona)
2 jajka
do podania (opcjonalnie) jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE

Kiełbaskę obrać z błonki, pokroić na plasterki, włożyć na patelnię o średnicy minimum 20 cm i podsmażyć z dwóch stron, w sumie przez ok. 2 minuty.
Wlać zawartość puszki z pomidorami, dodać fasolę i zagotować. Doprawić małą szczyptą soli oraz papryką jeśli jej używamy, wymieszać i gotować przez 2 minuty.
Następnie wbić jajka, przykryć i gotować do czasu aż białka będą ścięte a żółtka będą jeszcze miękkie (ok. 4 minut, ale zależy to od rodzaju, wielkości patelni i wielkości ognia pod patelnią). Wyłożyć na talerze i podawać z jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation