Kuchnia

jedzenie

Kurczak w orzechowej panierce | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

2 PORCJE
1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
1 jajko, roztrzepane
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
olej roślinny do smażenia
SOS Z GRANATÓW
1/3 szklanki białego wina
1 łyżka drobno posiekanej cebulki
1/4 szklanki bulionu z kurczaka
1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu
2 łyżeczki miodu
4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodatki: np. sałatka z rukoli, biały ryż

PRZYGOTOWANIE

Przygotować sos z granatów. Do rondelka wlać wino i dodać cebulkę, dusić na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlać bulion z kurczaka, sok z granatu i gotować przez około 5 minut aż sos się zredukuje o połowę. Dodać miód i gotować aż sos zgęstnieje. Wymieszać z ziarenkami granatu i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pierś kurczaka przekroić w poprzek i roztłuc tłuczkiem na filety o grubości około 1/2 cm. Oprószyć solą, obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance posiekanych orzechów włoskich i mąki.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką masła i kilkoma łyżkami oleju roślinnego. Smażyć piersi przez 3 - 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation