Kuchnia

jedzenie

Szakszuka z pieczarkami, pieczoną papryką i fetą | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 jajka
1 czerwona papryka
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
100 g sera feta
rukola
czarne oliwki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion i położyć na blaszce do pieczenia wypukłą stroną do góry. Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu zdjąć skórkę, pokroić w kosteczkę.*
Na patelni na oliwie podsmażyć starty czosnek. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć przez ok. 5 minut aż odparują i będą zrumienione. W międzyczasie doprawić je solą, pod koniec dodać masło.
Dodać pokrojoną upieczoną paprykę i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, wymieszać i gotować ok. 7 minut na dużym ogniu aż pomidory odparują.
Wbić jajka i gotować aż białka będą ścięte ale żółtka będą jeszcze miękkie lub płynne (jak lubimy), przez ok. 3 - 4 minuty. Posypać pokrojoną fetą, oliwkami i rukolą.
WSKAZÓWKI

* Można upiec jednocześnie więcej papryk, trzymać w lodówce i wykorzystywać np. do kanapek, zup kremów lub na pastę z pieczonej papryki, ajvar.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation