Kuchnia

jedzenie

Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem
Składniki:
Ilość porcji: 10 zapiekanych tortilli
Tortille pszenne
• 500 g mąki pszennej
• 250 ml ciepłej wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soli
Farsz
• 3 filety z kurczaka
• 1 papryka czerwona
• 300 g sera gouda w kostce
• 2 kulki mozzarelli
• 100 g kukurydzy konserwowej
• 1 mała cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka rozmarynu
• sól, pieprz do smaku
• olej do smażenia
Sos
• 300 g passaty pomidorowej
• 3 łyżeczki słodkiej papryki
• 2 1/2 łyżeczki tabasco
• ok. 20 posiekanych listków bazylii
• 1 1/2 łyżeczki majeranku
• sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
• 100 g sera żółtego
• 200 ml śmietany 12%
• posiekany szczypiorek dla ozdoby

Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę i sól na tortille. Dodać ciepłą wodę oraz olej. Wszystko razem zagniatać przez około 5 minut, uważając by się nie poparzyć. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, podzielić je na 10 kulek. Każdą kulkę wałkować na jak najcieńszy placek. Aby nie podsypywać za dużo mąki można ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nieużywane w danym momencie ciasto powinno leżeć pod lnianym ręczniczkiem.
Rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej cienkie placki tortilli przez około 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej. Ciepłe tortille odkładać pomiędzy lniane ściereczki lub papierowe ręczniki, aby zachowały swoją elastyczność.
Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obtoczyć w słodkiej i ostrej papryce, rozmarynie, soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i dodać kawałki mięsa. Przesmażyć je z każdej strony, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Paprykę dokładnie umyć, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Dusić całość około 10 minut, aż papryka nieco zmięknie. Na sam koniec wmieszać kukurydzę.
W rondelku lub misce wymieszać ze sobą składniki na sos. Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry, natomiast ser gouda zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przygotować naczynie żaroodporne poprzez wysmarowanie go odrobiną masła lub oleju. Placek tortilli posmarować sosem. Wzdłuż na środku wykładać starty żółty ser, plastry mozzarelli oraz usmażony farsz. Zwijać tortille jak naleśniki. Tak samo postępować z każdą tortillą i umieszczać je w naczyniu żaroodpornym.
Gdy wszystkie tortille mamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarować je śmietaną i posypać startym żółtym serem. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piec tortille przez około 15 minut.
Gotowe wykładać na talerze, posypując szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation