Kuchnia

PĄCZKI I NIE TYLKO

Karnawałowe oponki - pychotki
-
Swiatciast.pl

Składniki:
1,5 szklanki mąki
130 g masła
1 łyżka cukru
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
50 g świeżych drożdży
1 łyżka mleka
szczypta soli

ok 1 l oleju do smażenia

Wszystkie składniku dostaniecie taniej :) tutaj


Przygotowanie:
W miseczce drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżeczką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki posiekać z masłem, szczypta soli, jajkami, śmietaną i zagnieść ciasto, dodać rozczyn, całość starannie zagnieść - odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wycinać kółeczka najlepiej szklanką, a w środku kolejne otworki najlepiej naparstkiem. Oponki pozostawić na ściereczce do wyrośnięcia ok 15 minut.


Smażymy na rozgrzanym oleju ok 170 C z obu stron na złocisty kolor. Oponki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation