Kuchnia

PĄCZKI I NIE TYLKO

klasyczne oponki serowe
-
Swiatciast.pl


0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego
3 szklanki mąki pszennej
3 jaja
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18 %)
1 - 2 łyżki octu lub spirytusu (opcjonalnie, podobno mniej wtedy nasiąkają tłuszczem)



Z mąki, sera, cukrów, sody, jajek i śmietany, spirytusu (opcjonalnie) zagnieść ciasto, jeśli się lepi, podsypać mąką.

Na dość obficie posypanej mąką stolnicy wałkujemy płat ciasta o grubości około 1 cm, wykrawamy kółeczka szklanką, a na środku robimy małe kółeczko np naparstkiem lub zakrętką od wódeczki ;-).

Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru (szybko łapią kolorek, także bądźmy czujni).
Odsączamy na ręczniku papierowym, na talerzach posypujemy cukrem pudrem, smacznego.

Z podanych proporcji wyszło mi 32 sztuki.

Smażyłam na głębokiej patelni i na oponki poszło mi około 0,8 litra oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation