Kuchnia

PĄCZKI I NIE TYLKO

Zdjęcia dla przepisu: Chrupiące chipsy przepis dodany przez ilka_86 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Chrupiące chipsy

Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min.
Czas smażenia: 15 min.
Składniki

ziemniaki 2 duże szt.
olej do smażenia 1/2 litra
sól 1/2 łyżeczki
papryka słodka 1 szczypta
Sposób przyrządzenia

Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą krajalnicy bądź szatkownicy). Plasterki ziemniaków przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i mieszamy. Miskę z ziemniakami w wodzie odstawiamy na ok. 10 minut.

Po tym czasie odlewamy wodę z miski i nalewamy świeżej.
Kiedy pozbędziemy się skrobi, która skleja ziemniaki, przekładamy je na sitko i pozostawiamy do osączenia.
Następnie rozkładamy plasterki ziemniaków w jednej warstwie na rozłożoną, czystą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aż materiał wchłonie wilgoć z ziemniaków.

Gdy plasterki ziemniaczane zostaną dokładnie osuszone, wkładamy je partiami na rozgrzany olej na głębokiej patelni.
Smażymy po 2 minuty aż do zrumienienia.

Gotowe chipsy wykładamy na ręcznik papierowy, a po paru minutach do miski, doprawiamy solą i słodką papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation