Kuchnia

ciasta

Chatka Baby Jagi (lub chatka Puchatka) || mysweetworld

Składniki :

około 30 szt. herbatników (użyłam dwóch rodzajaów- tradycyjnych i kakaowych- bo takie akurat miałam)

500 g twarogu- trzykrotnie zmielonego lub najwyższej jakości twarogu w wiaderku- używam z Piątnicy 18% tłuszczu

200 g masła

1 łyżka cukru pudru

2 łyżeczki cukru z wanilią lub pasty z nasion wanilii

100 g mleka w proszku

2 płaskie łyżki gorzkiego kakao

na polewę:

1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady



W misce umieścić masło- niezbyt miękkie, ale też nie takie prosto z lodówki ;) Dodać czubatą łyżkę cukru pudru, cukier z wanilią i ucierać całość na puszystą masę. Dodać mleko w proszku i dalej ucierać, następnie dodawać porcjami schłodzony twaróg i miksować do połączenia po każdej porcji. Na koniec oddzielić połowę masy, do pozostałej części wsypać kakao i zmiksować.

Rozłożyć herbatniki na płcie folii aluminiowej. Układamy je w trzech rzędach po 6-7 herbatników w każdym. Należy zwrócić uwagę, by były ułożone w taki sposób jak na poniższych zdjęciach-poziomo. Na środku (środkowego rzędu) wycisnąć przez rękaw cukierniczy lub nałożyć łyżką część kakaowej masy. Obok z każdej strony ułożyć- tym razem pionowo (czyli odwrotnie niż wcześniej) herbatniki- rozsmarować resztę kakaowej masy na środku najwięcej. Złożyć herbatniki w trójkąt- te ułożone pionowo. Na powstałym „stożku” rozsmarować jasną część masy (zobacz na zdjęcie) i złożyć zewnętrzne herbatniki w zgrabną chatkę. Owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum godzinę.

Przygotować polewę-roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (żeby polewa była bardziej miękka można do miski z połamaną czekoladą dodać 2 łyżki śmietanki kremówki-wymieszać gdy czekolada zmięknie), lekko przestudzić polewę i polać chatkę z wierzchu- powinna być dobrze schłodzona, by czekolada szybko zastygała. Do polewy można przyklejać jadalne ozdoby. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation