Kuchnia

ciasta

Chlebek bananowo-czekoladowy | Buszująca w kuchni

Ciasto:

masło, 100 g
czekolada gorzka, 100 g
mleko, 60 ml
cukier, 200 g
jajka, 2 sztuki
mąka pszenna, 230 g
soda oczyszczona, 6 g
sól, szczypta
banany, 3 dojrzałe

Polewa:

czekolada gorzka, 100 g
mleko, 2 łyżki
miód, 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Masło, czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować.
Mąkę, sodę i sól połączyć. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Banany rozgnieść widelcem. Wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o średnicy 20 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Ciasto piec do tzw. „suchego patyczka” przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Przygotować polewę: czekoladę, mleko i miód rozpuścić w kąpieli wodnej. Na wystudzone ciasto wylać polewę i równomiernie rozprowadzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation