Kuchnia

ciasta

Wiosenny sernik na zimno z dwóch składników || mysweetworld

Składniki na tortownicę o średnicy 18-21 cm:

na masę serową:

serki homogenizowane- 600 g (użyłam 4 opakowania Danio po 150g)

1 i 1/2 opakowania galaretki agrestowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzątku

na galaretową warstwę:

1 i 1/2 opakowania galaretki agrestowej rozpuszczonej w 2 i 1/2 (max 3) szklanki wrzątku

* łącznie potrzebne będą 3 galaretki



Jedną galaretkę w proszku podzielić na pół (najlepiej zważyć, lub odmierzyć na łyżeczki). Zagotować wodę i odmierzyć podane wyżej ilości wrzątku do dwóch osobnych naczyń. Do mniejszego odmierzyć szklankę (250 ml) wrzątku następnie wsypać 1 i pół opakowania galaretki, do drugiego większego naczynia odmierzyć 2 i 1/2 szklanki wrzątku (jeżeli wolicie bardziej miękką galaretkę odmierzcie 3 szklanki ) następnie wsypać kolejne 1 i pół opakowania galaretki. Mieszać energicznie, aż się rozpuszczą wszystkie grudki. Wystudzić.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a rant nasmarować cieniutką warstwą oleju- używając do tego ręcznika papierowego (pomoże to w wyjmowaniu sernika z formy).

W misce umieścić serek homogenizowany, miksować do lekkiego napuszenia następnie wlać do niego wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Wylać do formy, zabezpieczyć folią spożywczą i umieścić w lodówce na czas tężenia... Gdy sernik będzie już dość utwardzony (po około godzinie) wylać na niego galaretkę z większego naczynia i wstawić do lodówki na kolejną godzinę lub dłużej.



Kilka rad:

1.Jeżeli chcecie uzyskać taki efekt jak u mnie włóżcie galaretkę do lodówki razem z sernikiem i wylejcie ją na wierzch dopiero gdy już prawie się zetnie. Jeżeli wolicie by warstwa była równiutka wlejcie na wierzch stężałego sernika płynną galaretkę.

2.Wyjąć z formy oddzielając delikatnie nożykiem lub ogrzewając rant tortownicy nad parą wodną. Wystarczy zagotować w rondelku wodę i ogrzać tortownicę okręcając ją wokół własnej osi nad parą.

3.Jeżeli zdecydujecie się zrobić kruchy spód polecam użyć np. kokosowych „Łakotek” (120g) wymieszanych z 80g roztopionego masła, następnie ubić na dnie foremki, schłodzić kilka minut w zamrażarce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation