Kuchnia

ciasta

Pyszne ciasto z ricottą i jabłkami.

Włoskie ciasto z ricottą i jabłkami
na formę 22-24 cm
135 g masła, miękkiego
masło i mąka do formy do ciasta
200 g drobnego cukru (niecała szklanka)
3 duże jajka
185 g (1¼ szklanki) mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
250 g świeżej ricotty, osączonej (ok. 1 szklanki)
1 duże jabłko, obrane i grubo starte (wychodzi ok. 1 szklanki)
cukier puder, do posypania
Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Okrągłą formę ze zdejmowaną obręczą posmaruj masłem i wysyp mąką.
Masło ubij z cukrem na puszysty krem, mikserem. Dalej miksując dodawaj jajka, po jednym. Zmniejsz obroty miksera na niskie i powoli dodawaj makę, przesianą z proszkiem do pieczenia, potem sól oraz skórkę cytrynową. Na koniec do ciasta wmieszaj ricottę i starte jabłko, tylko do połączenia składników. Przełóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-35 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci i zacznie odstawać od boków formy (sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczone w środku).
Po wyjęciu z piekarnika przestudź przed wyjęciem z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation