Kuchnia

Kuchnia

Pappa al pomodoro - wloska zupa pomidorowa z chlebem


Skladniki na 2 porcje:
2 zabki czosnku
4 galazki bazylii
szczypta chili w platkach
2 puszki krojonych pomidorow (po 400 g kazda)
2 kromki czerstwego chleba lub lekko podpieczonego (stostowanego)
oliwa
sol morska
swiezo mielony pieprz
parmezan do posypania

Czosnek obrac, pokroic w cienkie plasterki. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Galazki bazylii drobno posiekac, listki odlozyc na bok.

W garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc czosnek i posiekane galazki bazylii, dodac chili. Kiedy czosnek sie lekko zrumieni dodac pokrojone pomidory i 1 puszke wody (do puszki po pomidorach wlac wode i przelac ja do garnka:). Zagotowac i gotowac przez 5 min.

Do zupy wkruszyc chleb i gotowac kolejne 10 min. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Przelozyc zupe na talerze, polac oliwa i udekorowac listkami bazylii. Posypac tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation