Kuchnia

obiadki

Idealne pierogi ruskie

Ciasto pierogowe
Składniki na około 30 pierogów
mąka 200 g
oliwa 2 łyżki
wrząca woda 1/2 szklanki

Na około 60 pierogów
mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
oliwa 3-4 łyżki
wrząca woda 250 ml
sól 1 łyżeczka

Przygotowanie
Mąkę i sól przekładam na stolnicę, robiąc kopczyk z dołkiem, do którego wlewam gorącą wodę. Gorącą wodę wlewam ostrożnie i stopniowo, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środka. Kiedy mąka zbierze całą wodę ciasto zagniatam dłońmi ( ciasto będzie gorące ), w razie potrzeby podsypując mąką – raczej nie będzie to konieczne. Ciasto zagniatam parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymam pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Dzielę na parę części, z każdej rozwałkowuję cienko placek około 2-3 mm, wykrawam krążki od rantu szklanki lub specjalnego pierścienia. Na każdy krążek na środku nakładam małą łyżeczkę farszu, zlepiam dokładnie brzegi tak, aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia. Pierogi przygotowane do gotowania przykrywam ściereczką, aby nie wyschły.
Gotuję większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej, podaję ze skwarkami lub cebulką.

Farsz na pierogi ruskie :
ziemniaki 1 kg
ser biały 500 g
sól i pieprz do smaku
cebula 2
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki obieram myję, gotuje do miękkości dzień wcześniej. Pozostawiam wystudzone pod przykryciem. Następnego dnia ziemniaki i ser wyciskam przez praskę, lub mielę maszynką. Cebulę podsmażam na złoty kolor, dodaje do farszu, doprawiam do smaku.
Boczek kroję na drobną kostkę, podsmażam do wytopienia tłuszczu dodaje cebulę pokrojoną w kostkę smażę do miękkości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation