Kuchnia

drożdżowe

Galeria Smaku: Bułeczki cynamonowe wg Anny Starmach

Składniki na ok. 12 bułeczek:

400 g mąki
9 g suszonych drożdży
100 g miękkiego masła
200 ml ciepłego mleka
60 g cukier


W misce wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami i cukrem. Dodać masło. Dolewając mleko wyrobić ciasto przez około 5 minut, aż nie będzie się kleiło. Można pomóc sobie robotem, jeżeli dysponujemy hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, aż podrośnie.

Nadzienie:

2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki roztopionego masła



Ciasto rozwałkować na prostokąt. Można podzielić na pół, żeby lepiej się wałkowało. Prz pomocy pędzelka silikonowego posmarować rozwałkowane ciasto roztopionym masłem. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym.
Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. Zwijać w kształt ślimaka. Lekko spłaszczyć i przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Nie jest to konieczne, jednak bułeczki lepiej będą trzymały kształt.

Wierzch bułeczek:

roztrzepane jajko
odrobina grubego cukru


Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 25 minut w 190 stopniach. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego!

1 bułeczka to około 234 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation