Kuchnia

drożdżowe

NORWESKIE BULECZKI.

Składniki

600 g mąki pszennej
120 g cukru
50 g drożdży
100 g masła
2 jajka
400 ml mleka
1 szczypta soli

Dodatkowo

100 g masła
2 x 4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki kokosu

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, sól, i jajka.Masło topimy. Do mąki dodajemy mleko z dodatkami i studzone masło. Wyrabiamy ciasto. Obsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Wałkujemy do uzyskania dużego, prostokątnego placka (powinien wyjść całkiem spory). Topimy masło. Z pomocą pędzla smarujemy cały placek masłem. Posypujemy cukrem, cynamonem i kokosem. Zwijamy w rulon i kroimy ok dwucentymetrowe krążki. Układamy na blasze podsypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy je jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 15 minut (najlepiej patrzeć kiedy się zarumienia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation