Kuchnia

drożdżowe

Drożdżowy wieniec z serem | Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (2 wieńce)

Ciasto

125 ml ciepłego mleka
20 g drożdży
100 g roztopionego masła
300 g mąki
2 jajka
40 g cukru

Nadzienie

250 g białego sera
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki cukru

Kruszonka

2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Drożdże wraz z łyżką mąki i cukru rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Gdy drożdże zaczną pracować, dosypujemy mąkę, cukier, masło, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Ciasto miksujemy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 30 cm. Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier i esencję waniliową. Ser nakładamy na każdy prostokąt. Ciasto zwijamy w roladę, przecinamy ją wzdłuż pozostawiając 2 centymetry złączenia na jednym z końców. Wewnętrzną stronę rolady (z nadzieniem) obracamy do góry i przekładamy każdy z kawałków na przemian tworząc warkocz. Zlepiamy ze sobą końce i formujemy wieniec. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Masło rozcieramy z cukrem pudrem (najlepiej zrobić to w blenderze). Wieńce układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, odstawiamy na kilkanaście minut, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180ºC przez około 30 minut. Studzimy na zewnątrz piekarnika. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation