Kuchnia

drożdżowe

ROLADA BISZKOPTOWA RAFAELLO

SKŁADNIKI NA ROLADĘ BISZKOPTOWĄ:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata
- szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka Malibu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru

DODATKOWO:
- wiórki kokosowe do obtoczenia
- ściereczka kuchenna do zwinięcia biszkoptu

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną masę razem z solą. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i chwilę miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na mniejszych obrotach tylko do połączenia. W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Blachę o wym.33×37 cm (użyłam takiej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu biszkopt wykładamy na ściereczkę wysypaną cukrem, aby nie przywierała. Ściągamy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką od szerszej strony. Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z mascarpone ubijamy, aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy przesiany cukier puder, wiórki oraz Malibu. Miksujemy chwilę do połączenia. Większą część masy wykładamy równomiernie na cały biszkopt. Zwijamy od szerszej strony. Koniec rolady powinien być pod spodem. Smarujemy pozostałym kremem i oprószamy wiórkami. Owijamy folią i wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation