Kuchnia

drożdżowe

Just My Delicious: Drożdżówki z Jabłkami

Składniki na ciasto (na ok 8-10 drożdżówek z jabłkami):
200ml mleka
40g świeżych drożdży
150g cukru
500g mąki pszennej
90g miękkiego masła
1 jajko
Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części tworząc z nich placuszki.


Składniki na mus jabłkowy z cynamonem:
Zrób go z co najwyżej połowy proporcji, a kawałków jabłek nie blenduj zbyt dokładnie pozostawiając wyczuwalne cząstki.

1kg jabłek
1/4 szkl wody
1 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
sok z 1 cytryny
Umyte pod bieżącą wodą i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w drobną kostkę, wrzuć na głęboką patelnię z dodatkiem pozostałych składników i smaż do momentu ich całkowitego zmięknięcia. Kiedy tak się stanie zblenduj je na gładki mus (aby skórki wtopiły się w konsystencję całości) i smaż jeszcze przez kilkanaście minut do czasu, aż mus lekko zgęstnieje. Następnie przełóż go do słoików, zakręć, postaw na wieczku, a kiedy ostygną przechowuj jak tradycyjne dżemy.

Gotowy przestudzony mus nakładaj na drożdżowe placuszki (ja nakładałam po pełnej łyżce, ale to zależy na ile bułeczek się zdecydujesz), a następnie zlep je dokładnie tworząc delikatnie owalne bułeczki.

Dodatkowo:
1 jajko
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułeczek. Cukier i cynamon połącz ze sobą, a następnie takim jadalnym cynamonowym brokatem obsyp powierzchnię swoich bułeczek. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation