Inne

kulinarnie-

Składniki
7 ogromnych ziemniaków
1 duży por
2 łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
150 g dobrej szynki pokrojonej w kostkę
garść tartego sera Gruyer
7 jajek
3 suszone pomidory w oleju
Do podania
około 200 g kwaśnej śmietany 22 %
garść posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, tymianek, pietruszka)
Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC.
Ziemniaki wyszorować, wydrążyć w kształt miski - do każdej włożyć kawałek masła, gałązki tymianku i sporo posolić. Owinąć folią. Piec do miękkości około 1 godziny. Można oczywiście upiec ziemniaki w całości i wydrążyć po upieczeniu, ale nie oszukujmy się - przy tych rozmiarach zajmie to minimum 2,5 godziny...
Pora pokroić w paseczki. Poddusić na maśle przyprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Należy pilnować by por się nie zrumienił, a jedynie stał się szklisty. Odstawić. Dodać do niego kostki szynki i garść tartego Gruyera.
Gdy ziemniaki będą miękkie, odwinąć je z foli i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Usunąć tymianek. Napełnić miseczki porowym farszem. Do każdego wbić jajko, posolić, obsypać pieprzem. Udekorować suszonymi pomidorami. Wstawić do piekarnika na około 25 minut (białko musi się ściąć, żółtko najlepiej by pozostało płynne). Czas pieczenia może być różny w zależności od tego jaka była temperatura farszu i ziemniaka przed wstawieniem do piekarnika.
Ziemniaki podawać z łyżką kwaśnej śmietany i garścią posiekanych ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation