Inne

kulinarnie-

Rolady wołowe, kluski śląskie i czerwona kapusta Emotikon smile
===========================================
W Opolu od czasu do czasu też jemy " Rolada, gumiklyjzy i modro kapusta " Emotikon like Emotikon smile
Składniki na 10 rolad:
1,2-1,3 kg wołowiny ( dla mnie najlepszy na rolady jest rostbef )
150 g wędzonego boczku
3-4 kiszone ogórki
2 cebule
musztarda ( używam chrzanowej )
pieprz, sól
olej
Sposób wykonania:
Mięso pokroić na 10 plastrów i rozbić - delikatnie z obu stron popieprzyć i posolić.
Smarujemy musztardą i nakładamy boczek, ogórek i cebulę.
Zwijamy i spinamy szpikulcami, wykałaczkami lub związujemy nitką.
Smażymy na oleju z każdej strony ( częściowo pod przykryciem ), aż woda wyparuje i rolady delikatnie się podpieką.
Na bazie tłuszczu robimy sos - zalewamy tłuszcz gorąca wodą doprawiamy przyprawami i zagęszczamy wodą zmieszaną z mąką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation