Kuchnia

pasztety

Pasztet wegetariański z soczewicy

Składniki: (na dwie małe- 18x9cm lub jedną większą keksówkę)

1 szklanka soczewicy czerwonej
3 średnie marchewki
1 pietruszka (korzeń)
kawałek korzenia selera
mała cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2cm korzenia świeżego imbiru
przyprawy: curry, pieprz czarny, sól, pieprz cayenne, słodka papryka, kolendra (kilka ziaren rozgniecionych)
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 jajka 0


Soczewicę opłukać i zalać dwiema szklankami wody. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do małym ogniu do miękkości ( powstanie papka). Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek. Po chwili dodać resztę warzyw. Wszystko smażyć na małym ogniu. Dodać przyprawy. Smak warzyw powinnien być wyrazisty, pamiętajmy, że złagodzi go dodanie soczewicy i jajek. Mieszankę warzywną wystudzić a następnie dodać soczewicę (pamiętajmy, żeby wyjąć z niej liście laurowe i ziele angielskie). Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku wg naszego gustu. Ja nie żałowałam imbiru, curry i kolendry. Do całości dodajemy dwa, rozbełtane, surowe jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, żeby pasztet był jednolity w konsystencji możemy go zmiksować lub użyć blendera. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę i piec ją w 180 st. przez ok. 30 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation