Kuchnia

pasztety

Pasztet z ciecierzycy

Sposób przygotowania:
Pasztet z ciecierzycy

Kmin rzymski podprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu. Cebulę i pora obrać, drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z porem. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, kmin rzymski i przyprawę curry, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszać, żeby składniki się połączyły, zestawić z ognia. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Zmiksować składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna słonecznika, sos marchewkowo pomidorowy i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 55 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie przełożyć na talerz.

Przyprawy: 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka przyprawy curry 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju pieprz

Czas przygotowania:
70 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation