Kuchnia

pasztety

SKŁADNIKI NA: PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I SELERA

• 3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
• 2 średniej wielkości selery, takie wielkości grapefruita
• 3 okazałe cebule
• 400 ml jogurtu sojowego lub krowiego, ewentualnie kokosowego lub śmietany
• 1 szklanka płatków ryżowych
• 1 szklanka płatków jaglanych (tu trzeba być pewnym, że nie są gorzkie) albo płatków ryżowych lub drobnych osianych
• ½ szklanki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki chrzanu (może być więcej zależnie od mocy chrzanu)
• 1 łyżeczka rozdrobnionych ziaren kolendry
• 1 łyżeczka rozdrobnionych ziaren kozieradki
• sól do smaku
• biały lub kolorowy pieprz do smaku
• 6 łyżek oleju lub masła bezmlecznego. Może być zwierzęce, jeśli wolicie.
• do 250 ml mleka, rosołu wege lub bulionu
• bułka tarta do posypania blaszki – bezglutenowa lub pszenna

PRZYGOTOWANIE DANIA: PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I SELERA

1. Na 2 łyżkach oleju przesmażam przyprawy. Przekładam do miski.
2. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na oleju na złoty kolor. Zdejmuję na talerz lub do miski.
3. Selery obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach i przesmażam na patelni na 2-3 łyczkach oleju, aż stanie się dość miękki.
4. Kaszę jaglana ugotowaną (jak ugotować kaszę jaglaną) przekładam do miski, dodaje jogurt i cebulę. Miksuję blenderm na najwyższych obrotach. Może istnieć konieczność dolania nawet 1 szklanki wywaru, jeśli kasza była bardzo sucha.
5. Na koniec dodaję selery i mieszam dokładanie łyżką. Na tym etapie doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz chrzanem. Powinien być dość wyrazisty, ponieważ płatki go wyciszą/wydelikatnią.
6. Dodaję również płatki i mieszam dokładnie. Masa powinna być gęsta.
7. Sporą formę smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam masę i mocno dogniatam do boków.
8. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Studzę. Kroję w plastry i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation