Kuchnia

pasztety

Przepis jest naprawdę prosty a pasztet pyszny, pomimo, że nie ma w nim żadnych tłustych boczków i tak dalej. Według tej samej receptury można z powodzeniem zrobić pasztet z królika, wołowiny, wieprzowiny lub mieszanki mięs. Polecam...



Składniki:













Na formę około 30 cm x 10 cm potrzeba:




około 80 dag mięsa indyczego lub innego chudego mięsa

25 dag wątróbki z kurczaka (z indyka o dziwo... bardzo tłusta)

2 średnie pietruszki

2 średnie marchewki

2 małe cebule

1 ząbek czosnku

skrawek selera

1 bułka czerstwa

kilka gałązek tymianku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu

1 liść laurowy

1-2 ziarna ziela angielskiego

płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej

4-5 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i warzyw

3 jaja

sól, pieprz do smaku

około 400 ml wody lub bulionu




Przygotowanie

1. Myjemy i obieramy warzywa. Cebulkę i jarzyny kroimy dowolnie, bo i tak trafią do mielenia

2. Umyte i osuszone mięso kroimy na wygodne porcje do podsmażania i mielenia

3. Wątróbkę oczyszczamy, sprawdzamy czy nie ma w niej goryczkowatych woreczków żółciowych, myjemy i osączamy

4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posolone delikatnie mięso, po 1-2 minuty z każdej strony i dodajemy cebulkę. Mieszamy i po chwili dorzucamy resztę warzyw i przyprawy oprócz gałki muszkatołowej. Podsmażamy przez moment i dolewamy wodę lub bulion warzywny. W przypadku indyka całość dusimy około 30 minut. Jeśli jest to na przykład wieprzowina, wyjmujemy warzywa, jak się ugotują a mięsko dusimy jeszcze jakiś czas do miękkości.









5. Do sosu, w którym dusiły się warzywa, wrzucamy wątróbkę i gotujemy krótko około 2 -3 minut i wyjmujemy z sosu.

6. W sosie, który pozostał po duszeniu moczymy bułkę.

7. Przestudzone mięso, warzywa, wątróbkę i bułkę mielimy dwa razy

8. Próbujemy masę, korygujemy smak i doprawiamy jeszcze startą gałką muszkatołową. Na samym końcu dodajemy jajka surowe i dokładnie mieszamy. Układamy w gotowych foremkach aluminiowych lub wykładamy formę folią, smarujemy niewielką ilością oleju i układamy masę, dobrze uciskając. Wygładzamy wierzch. Można go posmarować olejem i zrobić przy pomocy widelca jakieś wzorki.

9. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation