Kuchnia

przetwory

Dżem truskawkowy | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

1 kg truskawek
1 kg cukru żelującego 1:1
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Truskawki dokładnie opłukać, oderwać szypułki, odsączyć na durszlaku. Owoce pokroić na kawałki, wrzucić do dużego garnka, dodać cukier żelujący i wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki lub w miarę chłodne miejsce na 4 godziny, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać.
Zagotować ciągle mieszając, a po zagotowaniu gotować na średnim ogniu jeszcze przez 4 minuty co chwilę mieszając. Od razu przelać do czystych i suchych słoików (do każdego słoika dawać mniej więcej po tyle samo owoców jak soku), od razu zakręcić.
WSKAZÓWKI

Zaraz po ugotowaniu dżem jest bardzo rzadki, następnego dnia po dokładnym ostudzeniu będzie już wystarczająco gęsty.
Cukier żelujący 1:1 to gotowy produkt składający się z cukru z dodatkiem pektyny, nie zawiera konserwantów. "1:1" oznacza, że na 1 kg owoców dajemy 1 kg cukru żelującego. Dostępne są cukry żelujące 2:1 i 3:1 gdzie cukru daje się mniej, odpowiednio dwa razy lub 3 razy mniej, ale niestety zawierają one konserwanty.
Jednorazowo gotujemy tylko 1 kg owoców.
Garnek napełniamy nie wyżej niż do połowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation