Kuchnia

przetwory

Dżem truskawkowy | Zdrowa-Kuchnia

Składniki
Zioła użyte w przepisie
2 kg truskawek
600 g cukru
2 laski wanilii
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania
Z truskawek usunąć szypułki.

Do dużego garnka wrzucić truskawki, cukier, sok z cytryny, skórkę cytrynową i masło.

Laski wanilii przekroić na pół i wydrapać ziarenka. Wrzucić je do garnka.

Dżem grzać na bardzo małym ogniu przez kilka godzin. Smażenie rozłożyłam na dwa dni. Pierwszego dnia smażyłam kilka godzin, drugiego dnia kolejne 2 godziny. Można też rozłożyć smażenie na 3 dni.

Kiedy dżem zgęstnieje wyłożyć go do małych słoików (po wystygnięciu dżem jeszcze bardzo zgęstnieje). Pasteryzować 15 minut w gorącej wodzie.

Z 2 kg truskawek wyszło mi 1,5 l dżemu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation