Kuchnia

przetwory

Kuchnia domowa Ani: Sałatka szwedzka na zimę Składniki:

2-2,5 kg ogórków
9 szklanek wody
0,5 szklanki soli

Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)

Do każdego słoika wkładamy:
3-4 plasterki marchewki
0,5 łyżeczki gorczycy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)

Sposób przygotowania:

1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.
3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation