Kuchnia

przetwory

Kuchnia domowa Ani: Powidła śliwkowe Składniki:

2 kg śliwek węgierek (po wypestkowaniu)
ewentualnie cukier do smaku

+ można dodać odrobinę cynamonu, czekolady, goździków dla uzyskania ciekawego aromatu
(ja robię bez takich dodatków)

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyć, wypestkować.
2. Wypestkowane śliwki przełożyć do rondla z grubym dnem, smażyć na małym ogniu. Gdy puszczą sok, spróbować jak słodki on jest i ewentualnie dodać cukru do smaku.
3. Powidła smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można to zrobić jednego dnia, lub podzielić smażenie (ja gotowałam pierwszy raz 2 godziny, a drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować.
4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut.
5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation