Kuchnia
przetwory
Konfitury truskawkowe
Truskawki z migdałami
Składniki:
- 1kg truskawek (umytych, odważonych po obraniu)
- 1 opakowanie żelatyny
- 350 g cukru białego
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1. Upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Przełóż do miseczki i odstaw do ostudzenia.
2. Truskawki z szypułkami wrzuć na chwilę do zimnej wody. Szybko umyj, usuń szypułki i zważ. Wsyp do garnka. Dokładnie rozdrobnij, wymieszaj truskawkową pulpę z cukrem. Wsyp żelatynę. Wymieszaj z masą owocową, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 minuty ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
3. Na koniec dodaj płatki migdałowe. Następnie gorącymi konfiturami napełnij słoiki. Zamknij i odstaw w chłodne miejsce.
Truskawki z malinami
Składniki:
- 500 g truskawek (umytych i odważonych po obraniu)
- 500 g przebranych malin
- 1 opakowanie żelatyny
- 400 g cukru białego
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki i odstaw na sitku do odsączenia. Potem w zależności od wielkości pokrój na połówki lub ćwiartki. Maliny przebierz i lekko opłucz pod bieżącą wodą.
2. Truskawki i maliny włóż do dużego garnka. Dodaj cukier biały i opakowanie żelatyny. Gotuj 3 minuty, nie przerywając mieszania. Zdejmij z ognia.
3. Gorącą konfiturą napełniaj umyte i osuszone słoiki typu twist. Zakręć, odwróć i odstaw do ostygnięcia.
Truskawki z gruszkami
Składniki:
- 70 dag truskawek (umytych i oczyszczonych)
- 30 dag dojrzałych gruszek (po obraniu)
- sok z połowy cytryny
- 1 opakowanie żelatyny
- 450 g cukru białego
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na małe kawałki. Gruszki umyj, obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i również pokrój na małe kawałki. Skrop sokiem cytrynowym.
2. Do garnka włóż przygotowane owoce. Wsyp opakowanie żelatyny i dodaj cukier biały. Delikatnie wymieszaj. Gotuj 3 minuty.
3. Odstaw z ognia. Gorącą konfiturą napełniaj umyte i wysuszone słoiki. Natychmiast zakręcaj i odwracaj do góry dnem.
MA==