Kuchnia

EAT ME / DRINK ME

Zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem

Składniki:
ziemniaki (najlepiej młode) – kilkanaście, średniej wielkości – (obgotuj ziemniaki jeśli przygotowujesz zapiekankę pierwszy raz)
cebula – kilka, średniej wielkości
marchew – kilka, średniej wielkości
dwie piersi z kurczaka
400 g śmietany 18%
Ser żółty – na wierzch zapiekanki
natka pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:
Kurczaka solidnie przyprawiamy ostrą papryką (będzie wyrazistym akcentem łagodnej zapiekanki) i obsmażamy na patelni (nie musi być całkowicie usmażony). Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy je równe plastry (młode ziemniaki można kroić grubiej). W głębokim żaroodpornym naczyniu układamy warstwę ziemniaków i przyprawiamy solą oraz pieprzem (śmiało ;)). Na ziemniakach układamy cebulę i marchewkę i je również solimy. Kolejną warstwą jest usmażony kurczak, na którego następnie wylewamy połowę śmietany. Powtarzamy kolejną warstwę ziemniaków, cebuli, marchewki (warstwy warzyw solimy) oraz kurczaka. Na druga warstwę kurczaka wylewamy pozostałą śmietanę. Zapiekankę „zamykamy” warstwą ziemniaków przyprawionych solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plastry sera. Całość zapiekamy około 50 minut. Połowę tego czasu pod przykryciem w temperaturze około 160 st. C, połowę bez przykrycia w większej temperaturze(około 190 st.C.). Czas i temperatura zapiekania to wartości orientacyjne. Zapiekanka jest gotowa, kiedy ziemniaki będą miękkie. Jako, że zarówno ziemniaki jak i piekarniki są dosyć nieporównywalne, polecam cykliczne sprawdzanie stopnia miękkości ziemniaków w zapiekance (metodą „widelcową” ;)). Zapiekankę podajemy ze świeżą pietruszką. Doskonałym uzupełnieniem są kiszone ogórki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation