Kuchnia

Kuchnia

Ciasto czekoladowe z masą sernikową i malinami

ciasto czekoladowe:
– 3 jajka
– 200g masła
– 100g gorzkiej czekolady
– 250g cukru
– 110g mąki

masa serowa:
– 400g sera
– 2 jajka
– 150 cukru pudru
– 1/2 cytryny

oraz gościnnie:
– maliny

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do ostygnięcia. Masło (miękkie) utrzeć na puszystą masę z 250g cukru (drobno mielonego). Dodawać pojedyńczo jajka, a następnie mąkę (po łyżce). Na końcu dodać czekoladę.

Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka oraz sok z połowy cytryny. Nie używać najwyższych obrótów w mikserze żeby masa nie była zbyt płynna.

Na blaszkę wylać 3/4 ciasta czekoladowego, na nie wyłożyc masę serową i wyrównać. Na wierzch kłaść łyżką pozostałą masę czekoladową (jest bardzo gęsta więc nie jest to proste). Jeśli ktoś chciałby wersje z zawijańcami to widelcem można lekko wymieszać górę z masą serową. Na wierzchu obficie posypać malinami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170C przez godzinę. Proponuję zaglądać do ciasta po 50 minutach pieczenia i zdecydować czy piec dalej czy wystarczy – ja przetrzymałam 70 minut bo wcześniej masa serowa była zbyt rzadka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation