Kuchnia

kulinaria

SKŁADNIKI:


Warstwa jasna:

500 g kremowego twarogu – wiaderkowego*
3 łyżki soku z cytryny
80 g cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
50 g orzechów włoskich (dałam migdały)


Warstwa ciemna:

300 g jagód
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

*zmiksowałam blenderem, biały półtłusty ser z odrobiną mleka


WYKONANIE:


Warstwa jasna:


Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać z serem. Orzechy drobno posiekać (migdały wcześniej sparzyć i obrać skórę) i wymieszać z masą serową.


Warstwa ciemna:


Jagody, cukier i sok z cytryny zmiksować blenderem na jednolity mus.




Foremkę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć folią spożywczą.


Na spodzie formy rozsmarować 4 łyżki masy twarogowej. Zamrażać 20 minut. Następnie rozsmarować 3 łyżki musu jagodowego i ponownie wstawić do zamrażalnika na 20 minut.


Tak samo postępować z kolejnymi warstwami do wykorzystania wszystkich składników (jeszcze 5-6 razy).


Aby wyjąć keks z formy, należy ją zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie


Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation