Kuchnia

kulinaria

Składniki:

1/2 kg chudego mięsa mielonego, wołowego lub mieszanego
cebula
3 marchewki
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek extra virgin do smażenia
puszka pomidorów
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
gałązka selera naciowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

10-15 dag tartego sera żółtego lub w plastrach
6 naleśników
2 gomółki mozzarelli

Usmażyć naleśniki. Cebulę drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć i usmażyć na oliwie. W tym czasie obrać oraz pokroić w kostkę marchew i dodać do cebuli. Gdy warzywa zmiękną dodać mięso i smażyć, rozdrabniając grudki, aż się porządnie zetnie. Wówczas dodać pomidory z puszki, seler, przyprawy i dusić kilkanaście minut, aby zredykować płyn. Po zdjęciu z ognia wyjąć seler i dosypać pietruszkę.
Włączyć piekarnik na 200oC. Dno i boki tortownicy o średnicy naleśników (u mnie 24 cm) wysmarować masłem i na spodzie rozłożyć pierwszy naleśnik. Na to dać trochę sosu mięsnego i lekko posypać serem żółtym (ja dałam po dwa plastry na warstwę). Układać kolejno do wyczerpania składników. Na ostatnim naleśniku rozłożyć plasterki mozzarelli.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation