Kuchnia

kulinaria

Pyszne oponki serowe

Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 500 g białego półtłustego sera
• 30 g cukru wanilinowego
• 4 żółtka
• 250 ml 22% kwaśnej śmietany
• 0,5 szklanki cukru
• szczypta soli
• 1,5 łyżki octu
• 1 łyżeczka sody
• cukier puder do posypania
• olej lub smalec

Do przesianej mąki dodałam żółtka, cukier wanilinowy, sodę i szczyptę soli.
Następnie cukier.
Dodałam śmietanę.
Ser przecisnęłam przez praskę i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki.
Wyrobiłam ciasto na mięciutką masę.
Rozwałkowałam je na placki o grubości około 1,5 cm i wykrawałam z nich kółeczka. W środku nich robiłam mniejsze dziurki - polecam kieliszek.

Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron.
Usmażone oponki wyjmowałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi, które wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Po ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation