Kuchnia

kulinaria

Owsiane "batoniki" z rabarbarem i malinami

Na ciasto:

190 g mąki razowej (możecie użyć zwykłej pszennej)
120 g płatków owsianych
100 g jasnego cukru trzcinowego
90 g drobnego cukru kryształu
165 g masła, stopionego i przestudzonego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki sody

Na owoce:

250 g pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru
200 g malin
30 g drobnego cukru
15 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na spód mieszam do połączenia. Owoce mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Dwie trzecie ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatam ją dobrze dłonią. Wysypuję na to owoce i posypuję pozostałą częścią ciasta.

Piekę w 180 st. C. przez 45-50 minut, do zezłocenia. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, kroję je w kwadraty. Z formy wykładam po ostygnięciu (wówczas się nie rozpadają).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation