Kuchnia

kulinaria

Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady
Bardzo byłam ciekawa jak smakuje babka z ajerkoniakiem. Gdy więc znalazłam taką u Majki, czym prędzej przystąpiłam do pieczenia. Rzeczywiście, babka jest wilgotna, jak w tytule, miękka, z wyczuwalnym charakterystycznym posmakiem jajecznego likieru, który trwa do ostatniego kawałka. Czekoladę posiekałam na dość grube kawałki, więc jej smak nie zaburza ajerkoniakowego aromatu, a jest smacznym jej dopełnieniem. Babka jest szybka w przygotowaniu i długo świeża, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Kto lubi tego rodzaju babkowe i ucierane wypieki, będzie na pewno usatysfakcjonowany.

Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

250 g masła, miękkiego
250 g mąki
150 g gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml ajerkoniaku
cukier puder do posypania


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st C. Foremkę do babki o pojemności 2 1/2 litra smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i siekamy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z ajerkoniakiem do masy.
Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o 50 minut(sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona).
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation