Kuchnia

Desery

Bo Mimi Blog to Wnętrza Inspiracje Moda Shabby Chic Glamour · Lemon Mimi’s Cookies
Lemon Mimi’s Cookies

Przepis lekko zmodyfikowany, na podstawie przepisu „Nie rób kwaśnej miny”, który ukazał się w październikowym magazynie Kuchnia.

120g dobrego masła. Powinno mieć min. 80 – 85% tłuszczu. Bez dodatku olejów roślinnych i barwników.
120g cukru
2 żółtka od kur szczęśliwych
skórka otarta z dwóch cytryn *1
75g mąki pszennej
75g mąki kukurydzianej
110g mąki ziemniaczanej
cokolwiek cukru pudru do posypania *2

W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy żółtka, skórkę i mąki. Mieszamy mikserem lub łyżką by otrzymać zwarte ciasto.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Wycinamy ulubione kształty. Pieczemy ok. 20 minut w 160 st. C.

*1 – Jeżeli nie macie cytryn ekologicznych, to można domowym sposobem pozbyć się pestycydów, które są w skórce cytryny. Wystarczy umyć owoce w wodzie z dodatkiem wody utlenionej 3%. Duża łyżka stołowa na 1 litr wody. Zanurz owoce i warzyw na 20/30 minut. Odstawić na kilka minut, następnie spłukać i wytrzeć ściereczką.

*2 – nie kupujcie cukru pudru w sklepie, który przeszedł metodę proszkowania, czyli jest już przetworzony. Wystarczy zwykły cukier utrzeć samemu w moździerzu. Minuta roboty i macie zawsze świeży cukier puder – biały, jak śnieg :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation