Kuchnia

Pyszności

wszystko co kocham : Domowe batony musli bez cukru i pieczenia...

Składniki: po 150 g suszonych moreli i daktyli (najlepiej BIO i bez dodatku cukru),
150 g łuskanych orzechów laskowych,
50 g wiórków kokosowych (też najlepiej BIO)
10-20 g niełuskanego, ekologicznego sezamu,
200 g pełnoziarnistych płatków owsianych,
5 łyżek oleju kokosowego BIO,
4-5 łyżek miodu naturalnego

Przygotowanie
Daktyle wypestkuj i razem z morelami, orzechami i wiórkami zmiksuj w blenderze. Masę przełóż do miski.
W małym garnuszku podgrzej olej kokosowy i miód tak by tylko się rozpuścił. Nie może być gorący tylko lekko ciepły, ok. 35-40 C. Do rozpuszczonego oleju i miodu dodaj płatki i dokładnie wymieszaj aby składniki równomiernie się połączyły. Sezam podpraż trochę na suchej patelni. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj. Sprawdź jak klei się masa. Jeśli za mało dodaj jeszcze odrobinę stopionego oleju kokosowego. Możesz też dodać miodu jeśli nie obawiasz się słodkości. Nasze wyszły trochę za słodkie.
Kiedy połączysz składniki włóż masę do kwadratowej lub prostokątnej formy wyścielonej pergaminem do pieczenia. Wyrównaj masę i ugnieć ją mocno, tak żeby batony dobrze się kroiły. Przykryj z góry również pergaminem, możesz czymś obciążyć masę.
Włóż do lodówki na noc. Rano pokrój w małe batony i ciesz się zdrowa przekąską ♥
Zachęcam Was do modyfikowania przepisu i dodawania innych płatków, ziaren czy suszonych owoców!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation