Kuchnia

Pyszności

Wątróbka z jabłkami i cebulą | Człowiek z łyżką

Składniki:

400 g kurzych wątróbek
3 jabłka
2 duże cebule
1-2 łyżeczki majeranku
100 ml czerwonego wina
sól
pieprz
masło do smażenia
kasza jęczmienna do podania

wątróbka z cebulą i jabłkiem

Przygotowanie:

1. Wątróbkę umyjcie i oczyśćcie z błon

2. Cebulę pokrójcie w piórka, a jabłka w ósemki

3. Jabłka i cebulę podsmażcie na maśle aż cebula się zeszkli a jabłka lekko zmiękną

4. Na drugiej patelni na maśle podsmażcie wątróbkę aż zmieni kolor

5. Przełóżcie wątróbkę na patelnię z jabłkami i cebulą, dodajcie majeranek, dolejcie wina i wymieszajcie

6. Gotujcie bez przykrycia, żeby większość wina odparowała

7. Później przykryjcie i duście jeszcze parę minut (aż wątróbka będzie miękka)

8. Podawajcie z ugotowaną kaszą jęczmienną
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation