Kuchnia

Pyszności

Zdrowe śniadanie do pracy nr 1: domowa granola | Człowiek z łyżką

Poniższy zestaw w zależności od wielkości porannego głodu powinien starczyć wam na mniej więcej tydzień.

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka płatków migdałowych
Pół szklanki wiórków kokosowych
Pół szklanki otrębów (najlepiej żytnich)
Pół szklanki orzechów laskowych
2-3 kopiate łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
Cynamon

granola

Przygotowanie:

1. Wszystkie suche składniki wrzućcie do miski, wymieszajcie i doprawcie cynamonem (szczodrze).

2. Miód (szczególnie jeśli jest scukrzony) rozpuście w rondelku

3. Dodajcie ciepły miód do reszty składników i bardzo dokładnie wymieszajcie. Całość musi być pokryta miodem, a wszelkie grudki są mile widziane – będą chrupać!

4. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i równomiernie rozsypcie na niej mieszankę

5. Pieczcie ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni (góra dół)

6. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszajcie, żeby się upiekła równomiernie

7. Po wyjęciu pozostawcie do ostudzenia, a potem zapakujcie do słoików i szczelnie zakręćcie

8. Co rano w pracy mieszajcie np. z jogurtem naturalnym, bananami i brzoskwiniami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation