Kuchnia

Pyszności

smakołyki alergika: balsamiczne polędwiczki



Przygotujmy:

2 polędwice wieprzowe
4 cebule
pełną łyżkę cukru trzcinowego
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
płaską łyżeczkę tymianku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól i pieprz do smaku

Mięso pokroić w plasterki, cienko rozbić. Cebulę pokroić w półplasterki, posolić i powoli smażyć na oliwie, aż zmięknie i się zezłoci. Odsunąć na bok patelni lub przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać troszkę oliwy, wsypać cukier i gdy zacznie się rozpuszczać - wlać ocet (uwaga, będzie bardzo pryskać), zamieszać i kłaść na to kotlety. Obsmażać z obu stron, dodając tymianek, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy mięso zacznie odparowywać, dorzucić cebulę, wszystko razem chwilę smażyć - do momentu, gdy potrawa zacznie się oblepiać karmelem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation