Kuchnia
Przepisy
Curry z kalafiorem i soczewicą (4 porcje)
180 g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
4 łyżki ghee lub oleju do smażenia
1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach
50 g świeżego imbiru, obranego, startego na pastę
4 ząbki czosnku, zmiażdżone i starte na pastę
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
11/2 łyżeczki kurkumy
2 suszone papryczki chili
21/2 szklanki wody
2 średnie pomidory, bez skórki, pokrojone w kostkę
1 szklanka mleka kokosowego
sól do smaku
1 duży kalafior, podzielony na różyczki
świeża kolendra
dodatkowo:
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1 łyżeczka kminu w ziarnach
Soczewicę zalej dużą ilością wody i odstaw na 20-30 minut.
Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki ghee lub oleju i zeszklij na nim cebulę, na małym ogniu. Dodaj ziarna kminu, smaż 30 sekund, następnie dodaj imbir i czosnek, starte na pastę, smaż dalej, na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 2 minut. Dodaj mielone przyprawy – kolendrę, kmin i kurkumę oraz suszone chili i smaż kolejne 2 minuty, ciągle mieszając.
Do usmażonej pasty dodaj namoczoną soczewicę (odlej z niej wodę, w której się moczyła) i 21/2 szklanki świeżej wody oraz pokrojone pomidory bez skórki. Gotuj, pod przykryciem, aż soczewica zmięknie i zacznie się rozpadać. Dolej szklankę mleka kokosowego, zwiększ ogień i gotuj 5-10 minut, bez przykrycia, żeby nadmiar płynu mógł odparować.
W tym czasie, na drugiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki ghee lub oleju i zrumień na nim kalafiorowe różyczki. Obsmażony kalafior dodaj do soczewicy i gotuj wszytko razem, aż kalafior zmięknie. Dosól do smaku.
Na patelni mocno rozgrzej jeszcze jedną łyżkę oleju. Gdy olej będzie bardzo gorący, wrzuć do niego czarną gorczycę i kmin i po kilku sekundach zdejmij patelnię z ognia. Olejem z przyprawami polej kalafiorowe curry, przykryj je i odstaw na 5 minut.
Podawaj z indyjskim chlebem (naan, roti), posypane świeżą kolendrą.
MA==