Kuchnia

na słono

Smaki ogrodu: LECZO Z CUKINIĄ NA ZIMĘ


2 kg kolorowej papryki
1 ½ kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg cukinii
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ szkl. oleju + po 1 łyżce na słoik
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Cukinię obieramy lub nie (w zależności od twardości skórki) i kroimy w średnią kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy ją do momentu aż zrobi się szklista. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy ok. 15 min. Dodajemy cukinię, przyprawy do smaku i koncentrat pomidorowy. Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 min na małym ogniu. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików. Do każdego słoika wlewamy po 1 łyżce oleju, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation