Kuchnia

na słono

Składniki, 2 porcje:

• 3 liście jarmużu
• 4 jajka
• 2 łyżki mleka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 ząbek czosnku, starty
• 125 g tartego sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)

Do podania (opcjonalnie):

• mielona wędzona papryka do posypania
• liście roszponki, pomidorki koktajlowe
• oliwa extra vergine do skropienia




Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Jarmuż umyć, odkroić i odrzucić twarde łodyżki. Pokroić na mniejsze części.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać jarmuż (ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 4 minuty (można pod przykryciem) aż zmięknie i nieco zmniejszy objętość.
Wlać masę jajeczną, posypać serem. Smażyć przez około 2 minuty na małym ogniu, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 13 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posypać mieloną wędzoną papryką lub/i skropić oliwą extra vergine. Podawać np. z liśćmi roszponki i pomidorkami koktajlowymi. Czytaj więcej w BLOGU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation